Kategóriák
Utazás, szabadidő és mindenféle érdekes dolog.

Háború van! Takarékoskodjunk az étolajjal

Háború van! Takarékoskodjunk! mondják, szellőztessük a ruhákat mosás helyett, fűtsünk kevesebbet. Itt egy ötlet, amivel néhány perc alatt egy ezrest takaríthatunk meg. A borítóképen az eredmény látható. Balról az eredeti étolaj, jobbról a szűrt sütőolaj.

A médiában amióta háború van egészen elképesztő ötleteket lehet hallani különféle forrásból. Fűtsünk kevesebbet, ne hűtsük a lakást, ne mossuk a ruhát csak szellőztessük. Ehhez kapcsolódó ötletet szeretnék megosztani ebben a posztban. Amíg erről a posztról gondolkodtam, apám és nagyanyám jutott eszembe, a gyerekkoromban hallgatott történetek a háborúról. És akkor az EU-s okosok ötleteit hallva egy mindennapi takarékoskodási módszert osztanék meg az érdeklődőkkel.

Sütőolaj sütés után
Sütőolaj sütés után

A minap vendégség volt nálunk, és sokan szeretik a sült burgonyát. Hogy gyorsan haladjak, egy liter napraforgó olajat használtam fel, ami az ötletet inspirálta. Kár lenne ezt az olajat kidobni, krumplin kívül más nem sült benne, meg kellene menteni. A gondolatokat tett követte:

Szűrés közben
Szűrés közben

A sütés után megmaradt olajat még melegen (kb. 70 fok, hogy a műanyag palack bírja) le gondoltam szűrni. Azért melegen, mert hidegen az olaj viszkózusabb tulajdonságot mutat, és így gyorsabban megy a szűrés. Tapasztalatom szerint a kávéfilter és a papírszalvéta vált be legjobban. Fogtam a szalvétát, és beletettem egy tölcsérbe, majd azt egy üres olajos flakonba.

Utántöltés
Utántöltés

A flakont a mosogatóba tettem, ha véletlenül valami balul sülne el, ne ömöljön ki az olaj. Ezek után a meleg olajat a tölcsérbe töltöttem, majd vártam hogy a szűrőn lecsöpögjön az olaj.

Meglepően gyorsan ment a dolog, és az eredmény színe is bizonyítja érdemes szűrni az olajat.

Végeredmény
Végeredmény

A szűrés végén láthatjuk, hogy az eredeti olajhoz képest egy nagyon halvány sárguláson kívül semmi károsodást nem érzékelhető. A szűrt olaj még további sütésre alkalmas, az eredeti flaska tartalmához képest kb. fél deci veszteség (illetve ennyit itt magával a sült krumpli) mellett újra alkalmas sütésre.

Remélem, ez a takarékosság ésszerűbb mint a ruházat szellőztetése mosás helyett.

És egy megjegyzés így a végére: Az olajat eddig is szűrtem, mert már gyerekkorom óta takarékoskodom, ahol tudok. Őszre eljöhet az idő, hogy a kandallóm jobban fog fűteni mint a gázkazánom…. És akkor lehet az elhasznált étolajjal működő olajégőt fogok majd csinálni.

Takarékoskodom, mert ahogy ükanyám mondta:

” Nem annak van , aki mindig veszi – hanem annak, aki megbecsüli! “

És egy friss idézet kívánkozik ide, amit egy török hentes autóján olvastam:

És egyél, igyál, de ne pazarolj! – Ő (Allah) nem szereti a pazarlókat!
(al-A’raf 7:31)

Szerző: Jáger Zoltán Tamás

53 éves okleveles vegyész és gépészmérnök vagyok. Vezettem autót, helikoptert, jártam északon és délen az út végéig elmentem. Nézem a világot, teszem amit kell. Újévi fogadalmam: többet, jobban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 × 3 =