Kategóriák
Utazás, szabadidő és mindenféle érdekes dolog.

Kamado Joe – az útitárs

Hogyan lehet különlegessé tenni egy autós kirándulást? Apás kirándulás a fiammal, a csomagtartóban Kicsi Joe, és a legszebb helyeken nekiálltunk sütni, főzni. Sokan gratuláltak ismeretlenül is az élményhez , melyhez foghatót még nem éltem meg. Sütöttünk karajt, hátszínt, készítettünk bográcsban ételt. Ezt az élményt és tapasztalataimat a főzéssel kapcsolatban szeretném megosztani az erre járó olvasóval.

Néhány napja értem haza kisebbik fiammal egy francia körutazásról. Az út igazi apás-fiús kirándulás volt, csak mi ketten a terepjáróval előttünk az út mögöttünk a gond. A kiránduláson rengeteg érdekes dolgot és látnivalót kerestünk, azonban a kirándulás igazi romantikáját az adta, hogy a csomagtartóban nem csak a szokásos úti holmik, Kicsi Joe is helyet kapott.

Amikor olyan helyre értünk mint például ez a tengerpart, és időnk engedte, nekiálltunk egy pados parkolóban sütni.

Dieppe után a magasparton.
Dieppe után a magasparton.

Előzőleg vettünk egy hájba tekert sertéskarajt, némi salátát és nekiálltunk sütni. Ez viszonylag egyszerű sütés volt kb 130 fokon másfél órát készítettük, majd fél órára 170 fokon készre pirítottuk. A hús tányéron sóztuk, fűszereztük, mert a hájat kívülről nem lett volna értelme beszórni fűszerrel, szétszedni meg nem akartam, olyan jól be volt kötve.

Hájba tekert karaj sütés közben
Hájba tekert karaj sütés közben

A salátára a felszeletelt húst tettem, fiamnak is szedtem egy jókora adagot. A háj ropogósra sült, míg a karaj remek szaftos maradt.

Sült karaj szeletelés közben.
Sült karaj szeletelés közben.

A sütés indirekt kövön történt. A salátát úgy csináltam, hogy egy műanyag tányérra előre vágott zöldsalátát terítettem, majd megkentem a tányért fügés balzsamecettel, színes borsot durvára vágtam, megszórtam vele. Erre tálaltam a sült hús szeleteket. Fiam nem szereti a balzsamecetet, a kép az ő táljáról készült.

Sűlt karaj tálalva.
Sűlt karaj tálalva.

A parkolóban ahogy elkészült felfaltuk a finom omlós szaftos karajt.

Másik alkalommal hasonló hájba tekert marha hátszínt sikerült vásároljak.

Fűszeres hájba tekert hátszín sütésre felkészül...
Fűszeres hájba tekert hátszín sütésre felkészül…

Ezt a csodás húst a borítóképen, a Bretagne félsziget északi partján Ploumanac’h mellett készítettük el. Először nekiálltunk kipakolni az autóból, majd a tűzgyújtás következett.

Előkészület, kipakolás.
Előkészület, kipakolás.

A műveletet mindig azzal kezdtem, hogy begyújtottam Kicsi Joe-t, és utána elrendeztem a helyet ahol megálltunk, hogy addig is melegedjen.

Kipakolás, táborkészítés.
Kipakolás, táborkészítés.

A körülmények rendkívül jók voltak, csendes, tiszta helyet sikerült megtalálni. Általános tapasztalatom, hogy Franciaországban nagyon sok tiszta és tényleg pihenésre is alkalmas pihenőhely van, és mindenki betartja a szabályt: nem szemetel, amit hoz azt el is viszi ha nincs éppen szemetes. Szerencsére általában van.

Sütés kezdete.
Sütés kezdete.

Amikor elérte a kívánt hőfokot, indirekt kővel szépen sütni kezdtem a husit. Közben néztem a tájat, a tengert, és beszélettem Tomival.

Sütés közben.
Sütés közben.

A husit néha megkentem vajjal, az indirekt kőre pedig egy konzervdobozban vizet tettem hogy ne száradjon ki a sült.

Majdnem kész.
Majdnem kész.

Ahogy készült a pecsenye úgy lett egyre szebb színe. Jól látszik, ahogy belesült a húsba a grillrács mintázata.

Elkészült a pecsenye.
Elkészült a pecsenye.

Miután kivettem a sültet, pihentettem és felszeleteltem.

A husi belseje szaftos és jól készült volt.
A husi belseje szaftos és jól készült volt.

A húshoz salátát és bagettet ettünk. Ketten bevágtuk az egészet, ahogy azt illik. Nagyon jól sikerült sütés volt.

Ahogy telt az idő és múltak a napok arra gondoltunk a fiammal jó lenne főzni egyet. Hoztam bográcsot is, és elhatároztam, hogy egy egytálételt fogok készíteni sertéslapockából.

Tűzgyujtás előtt.
Tűzgyújtás előtt.

Ebben az esetben a tartókeretet és az indirekt követ nem használtam, a grillrácsot közvetlenül a tűzgyűrűre tettem.

Vaj olvasztás.
Vaj olvasztás.

Amint begyulladt a tűz zsiradékot tettem a bográcsba. Ennél a pillanatnál álljunk meg, mert Franciaországban szinte lehetetlen normális szalonnát venni, mert nincs. Olajon pörköltet készíteni – pfuj! Ezért vettem vajat, azt olvasztottam és ezen a zsiradékon készítettem az ételt.

Hagyma előkészítése.
Hagyma előkészítése.

Addig pedig a hozzávalókat vágtam fel.

Hagyma összevágva.
Hagyma összevágva.

Néhány percet pirítottam a hagymát, majd borsot, köményt hintettem rá, hogy pirulva jobban kiadja az ízét.

Sűl a hagyma
Sül a hagyma

Amíg a hagyma sült, összekockáztam a húst, és a vaj maradékát bagettre kenve beharaptunk, mert már nagyon éhesek voltunk.

Hús összevágva.
Hús összevágva.

Ezt is beleraktuk a bográcsba és megpirítottuk.

Hús a bográcsban
Hús a bográcsban

Ahogy készült a hús egyre jobb illat jött a bográcsból. A kamadóba befért a bogrács, csak arra kellett ügyelni, hogy a hőmérő ne érintse a bográcsot.

Készült a hús, jöhet a pirospaprika.
Készült a hús, jöhet a pirospaprika.

A húsra is tettem sülés közben fűszereket, babérlevelet. Vigyáztam hogy a paprikát csak akkor adjam hozzá, amikor a hús már majdnem elkészült, hogy ne égjen meg.

Pirospaprika a húson.
Pirospaprika a húson.

Ahogy elkészült, ismét kinyitottam a kamadót, átkavartam, ügyelve, hogy a paprika ne égjen a bogrács oldalára.

Elkészült a pörkölt alapja.
Elkészült a pörkölt alapja.

Közben összevágtam a paprikát és a paradicsomot, hogy a húsra tegyem.

Összevágott paradicsom és paprika.
Összevágott paradicsom és paprika.
Paprika és paradicsom a bográcsban.
Paprika és paradicsom a bográcsban.

Ahogy készült az étel, egy kis vízzel felöntöttem, pótolva az elfőtt levet.

Paradicsom és paprika a pörköltalapon.
Paradicsom és paprika a pörköltalapon.

Amikor minden elkészült, egy kis előfőzött rizst dobtam a bográcsba, hogy igazi egytál étel készüljön.

Fél kiló húsból, egy tasak előfőzött rizsből készült ez az étel, az eredményt most is helyben felfaltuk a fiammal.

Elkészült a rizseshús!
Elkészült a rizseshús!
Gap után készül a marhapörkölt.
Bagett és rizseshús.
Rizseshús.
Rizseshús.

Ezután még a Verdon-kanyon felé menet készítettünk vörösboros marhapörköltet. A festői környezet Gap város után egy hágón átkelve adott alkalmat a főzésre. A kis parkolóban még működő vízcsap is volt. Ez a főzés is kitűnően sikerült, bár a pörkölt maradékot egy rozsdamentes edényben magunkkal vittük. A szállásunkon este hűtőben pihent, majd másnap reggel elfogyasztottuk.

Néhány praktikus tanács azoknak, akik hasonló kalandra adják a fejüket:

Viszonylag lapos fenekű bográcsot válasszunk, az nem billeg a rácson. A kamadó azért kifejezetten alkalmas főzésre is, mert a környezeti hatások mint a fújó szél nem zavarják a folyamatot. A sütés teljes időtartama beleértve azt az időt is, amíg a kamadó visszahűl annyira, hogy be lehet tenni az autóba, legkevesebb 4-5 óra.

A sütés – főzés végén fojtsuk be a tüzet a kamadóban : a füstnyílást és a légbeszívó nyílást zárjuk be az étel elkészülte előtt kb. 10 perccel: a tűz kialszik és az étel elkészül.

Amíg az ételt esszük, maradjon zárva a kamadó, hogy a faszén biztosan teljesen kialudjon. Ha a hőmérséklet csökkenni kezd, sikeresen kialudt a tűz. a tűztérben maradt faszén a következő sütéskor felhasználható, nem kell kidobni.

Amíg újra mindent elcsomagolok, elmosogatok kb. egy óra telik el, és 80 fok körüli hőmérsékletre hűl a kamadó teste. Ekkor már be mertem tenni állvánnyal a csomagtartóba. A kamadó testét lángálló NOMEX pokróccal tekertem be, így bármi hozzáért nem keletkezett kár.

Összességében a legrövidebb idő a sütéshez kellett, a főzés macerásabb volt, de megérte, olyan élményt adott.

Mindenkinek jó kalandozást és sütögetést kívánok!

Szerző: Jáger Zoltán Tamás

53 éves okleveles vegyész és gépészmérnök vagyok. Vezettem autót, helikoptert, jártam északon és délen az út végéig elmentem. Nézem a világot, teszem amit kell. Újévi fogadalmam: többet, jobban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük