Kategóriák
Utazás, szabadidő és mindenféle érdekes dolog.

Maldív-szigetek újra!

A COVID-19 és a majomhimlő közt döntöttünk a feleségemmel: Pihenni kell! – és útra keltünk újra a Maldív szigetekre. Nem bántuk meg!

Telnek az évek, és tavaly december környékén már a COVID-19 is láthatóan a végét járta. Elhatároztuk a feleségemmel, hogy lesz ami lesz útra kelünk és pihenni fogunk. Korábban itt már pihentünk és nagyon jó tapasztalatokkal tértünk haza. Így ugyan kicsit megkésve de még február elején repülőjegyet kerestem és szállást foglaltam THODDOO szigeten található Amazing View hotelben. A hotel tulajdonosa és alkalmazottai nagyon figyelmesek és vendégszeretőek voltak maximális elégedettséggel tudok nyilatkozni csak róluk. Amikor február végén elkezdődtek a harcok az ukrajnai fasisztákkal, egy kicsit izgultam, mekkora befolyással lesz ez az utazásra. Szerencsére csak pozitív hatásait éreztük a konfliktusnak: több volt a szállás, olcsóbb volt a foglalás valamint sok goromba ukrán és orosz utazó társaságát nélkülöznünk kellett. Nagyobb bajunk ne is legyen, gondoltam.

A szigetre érkezésünk kisebb kellemetlenséggel történt, a tenger nagyon viharos volt és alaposan felrázott minket.

A kikötőben a már szép időjárás és a hotel elektromos kocsija várt minket, így a cipekedés ezúttal elmaradt legnagyobb örömünkre.

Maldív kuruttyka
Maldív kuruttyka

Beköltöztünk a szobánkba és máris kezdődött a pihenés a csodálatos parton. Egy ott honos madarat fényképeztem, hangja alapján a Maldív kuruttyka névvel illettem.

Thoddoo sziget térképe.
THODDOO sziget térképe.

Ennek a madárnak a hangja lépten-nyomon hallható a szigeten. A sziget a korábbi látogatásunkhoz képest szépült, rendezettebb lett. Mindenképp szerencsésebb volt az előző utazáshoz képest egy héttel korábban érkezni, az időjárásban is szerencsénk volt: a 25-30 fokos hőmérséklet megadta a télből nyárba élményt, de nem szenvedtünk a melegtől. Bár a szobánk légkondicionált volt, most nem tekertem nagyon fel, így megúsztam a megfázást is.

Most a szállásunkon csak reggelire és vacsorára fizettünk be, hogy legyen alkalmunk kipróbálni a többi éttermet is.

A szálláshoz vezető utca

A szigetet többször bejártuk, kajaboltot kerestünk, és finom gyümölcsleves italokkal tértünk haza.

Banán egy kertben.

A sziget növényei csodálatosan zöldek, élettel és gyümölcsökkel teli voltak.

Papaja ültetvény
Papaja ültetvény

A szigeten a turisták számára kijelölt déli bikini – beach felé menet mezőgazdasági területek mellett haladtunk el, legjobban egy papaja ültetvény tetszett.

Most úgy döntöttünk hogy a lustálkodás és napozás mellett kipróbálunk néhány programot, amit a szállás szervezett. Már a szállás kiválasztásánál nagyon fontos volt, hogy igazi deep-sea fishing élményt tudjak megélni. Sok szállás hirdette, de a levelezés során kiderült, hogy nem ő, hanem valamelyik ismerőse nyújtja ezt a szolgáltatást. Itt azonban más volt a helyzet, Farouq a tulajdonos maga vitt ki a tengerre.

Zsákmányra várva...
Zsákmányra várva…

Előre egyeztettük és több alkalommal voltunk kint mire sikerült életem egyik legnagyobb halát megfogni. Hát nagy volt az öröm, látható a videón.

Egy másik hal, melynek kifogásáról sajnos nem készült videó a képen látható.

Kingfish
Kingfish

A halat, aminek a kifogását ezen a videón megtekintheti a látogató a kifogás után elfeleztük Farouq-al, a felét nekiadtam, a maradékot pedig a hotelben megsütötték nekünk.

Vörös csattogóhal fogás.
Vörös csattogóhal fogás.

Estére a személyzet tüzet rakott kókuszhéjból és ezen készült a hal.

Készül a parázs.
Készül a parázs.

Amint a tűz lángja lelohadt, a parázsra rákerült a hal és illata betöltötte a levegőt.

Halsütés parázson.
Halsütés parázson.

Az elkészült halat pálmalevélen tálalták nekünk, feleségemmel és egy másik vendéggel boldogan fogyasztottuk el. Ez a hal sem élt hiába!

A vörös csattogóhal megsütve.
A vörös csattogóhal megsütve.

A parti homokban pihenve reggelente és esténként a már enyhébb napsütésben pihentünk.

Délnyugati parti strand.
Délnyugati parti strand.

Reggel egyszer a keleti parti fürdőhelyet is kipróbáltuk, de a délnyugati bár mindenképp messzebb van, de jobb part.

Napnyugta látkép.
Napnyugta látkép.

Esténként figyeltük a feleségemmel, amint a nap égi útjának végén a tengerben eltűnik, a színek és a látvány örökre beégett a szemebe.

A távolban kis sporthorgász hajó újabb utazóknak adott nagy élményt, mi már ezt megéltük, és csak figyeltük a csendes naplementét.

Horgászcónak  délután.
Horgászcsónak délután.

Eljött a születésnapom, és itt egy erre használt partszakaszon a korábban megismert romantikus vacsora keretében ünnepeltünk feleségemmel.

Szülinap kezdet
Szülinap kezdet

Bár romantikus vacsorát rendeltünk, az okot csak egyszer véletlenül elszólva említettem, de a Farouq nagyon figyelmes volt: meglepett, hogy a szigetre a feleségem ajándékaként hozott mini Marlenka mellé egy hatalmas tortát is kaptam!

Ketten az asztalnál.
Ketten az asztalnál.

A kék alkoholmentes ital felejthető íze után este a torta koronázta a napot!

Szülinap a javából!
Szülinap a javából!

Ahogy telt az idő kedvet kaptunk delfin nézéshez is. Délután, alkonyat előtt hajóztunk ki, és készültünk az újabb élményre.

Delfin a víz alatt.
Delfin a víz alatt.

A víztükör nagyon nyugodt volt, semmi sem zavarta a látványt.

Ugró delfin.
Ugró delfin.

Tizenkét csodálatos nap elteltével ennek az utazásnak is a végéhez közeledtünk, várt minket az otthonunk. Élményekkel gazdagodva, enyhén lebarnulva indult velünk hazafelé a motorcsónak.

Visszatérés Maléba.
Visszatérés Maléba.

A korábbi utazáshoz képest hosszabb, most tizenkét éjszakás kint tartózkodásunk alatt kipihentük magunkat, teljesen feltöltődve indultunk haza. Amint nekilódult velünk a repülőgép hazafelé azon töprengtem hogy a reptér betonján túl magunk mögött hagytuk az életünk eddig nyugodt békeéveit, mert fordul a világ. Mögöttünk a béke és a szépség szigete, előttünk a bizonytalanság és a küzdelem.

Hát így megy ez.

Szerző: Jáger Zoltán Tamás

53 éves okleveles vegyész és gépészmérnök vagyok. Vezettem autót, helikoptert, jártam északon és délen az út végéig elmentem. Nézem a világot, teszem amit kell. Újévi fogadalmam: többet, jobban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

10 + tizennégy =