Kategóriák
Utazás, szabadidő és mindenféle érdekes dolog.

Szójában főtt ponty – halfőzés kínai módra.

Mostanában nagy divat a halfogyasztás karácson közeledtével, és szeretném megmutatni, hogy a már szinte elcsépeltnek ható halászlé – rántott ponty kombón túl is van élet: egy gyorsan elkészíthető kalóriaszegény halételt fogok bemutatni. Ezt a fogást a kedvenc kínai éttermemben szoktam fogyasztani, de magam is el szoktam készíteni mert nagyon gyors és egyszerű recept. Mivel az étterem mostanság csukva – talán már be is zárt végleg – magam készítettem el. Az ízesítéshez szükséges szószokat a Kőbányai út 21 – ben (a KÖJÁL/ÁNTSZ által többször bezárt “Illatos csirke” műintézet melletti nagy élelmiszer boltban szoktam megvenni.)
Két személy részére a következő hozzávalók kellenek:
– Kb. másfél kilós ponty. Tisztítva , nem szétvágva.
-néhány zöldhagyma
-szezámolaj
Kikkoman szójaszósz
Főzőlé:
– Kb. 1 liter víz (ne lepje el a halat, kb 1-2 cm réteg legyen az edény alján, ez fontos)
– 20g apróra vágott gyömbér
-20g apróra vágott fokhagyma
-3 dl Pearl River Bridge light szója szósz
-0.5 dl Chinkiang Vinegar (fekete kínai ecet.)

Az elkészítés:
Nagy (42cm) szeletsütőbe teszem a kibelezett halat, teflon lapra, hogy ne ragadjon véletlenül se az edény aljára. A gázra lángterelő lemezt teszek, az egyenletes hevítéshez.
A halra öntöm a vizet, úgy hogy az edény alján 1-2 cm vastag réteg legyen. Beledobom a gyömbért és a fokhagymát , ráötöm a szójaszószt és az ecetet. Nagy fedő alatt teljes lángon főzöm – gőzölöm a halat.
Az első oldalt a víz fövésétől számított 15 percig főzöm, majd óvatosan átfordítom és még 10 percet főzöm.

Amint elkészült, ovális haltálra tálalom. A hal alá 1 deciliternyit öntök a főzőléből, a halra szezámolajat és Kikkoman szójaszószt öntök. Szeletekre vágott zöldhagymával meghintem.
Az így készített halat társaság számára forgóasztalra szokták tenni a kedvenc helyemen és mindenki aki megkívánja ezt a csodás fogást szed belőle magának. Otthonra is ilyen egészben történő tálalást javaslok, mert így igazán látványos és őszinte ez a fogás.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Szójaszószban párolt ponty.
Szójaszószban párolt ponty.

Szerző: Jáger Zoltán Tamás

51 éves okleveles vegyész és gépészmérnök vagyok. Vezettem autót, helikoptert, jártam északon délen az út végéig elmentem. Nézem a világot, teszem amit kell. Újévi fogadalmam: többet, jobban!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 + 2 =