Kategóriák
Utazás, szabadidő és mindenféle érdekes dolog.

Bambi karácsonyra

Feleségem ismerősétől karácsonyra egy fiatal őzsutát kaptunk. Nagy köszönet érte, Diána és Szent Hubertusz (Hubi) 🙂 segítse a vadászt! Ennek az őznek a sorsáról és a belőle készült pecsenyéről szól ez a poszt.

Amikor közeledett a karácsony és elkezdtük tervezni a menüt kaptunk egy szép fiatal őzsutát. A suta nagyon fiatal volt és szépen szakszerűen volt meglőve, így a nyúzás és a tisztítás nagyon könnyű volt.

Őz nyúzása.
Őz nyúzása.

A nyúzást mindig a hátsó lábak levágásával kezdem majd a szőrmét késsel óvatosan lefejtem a testről. Alapesetben a kerti sütőben szoktam nyúzni, de már késő este volt, és nagyon hideg, nem volt kedvem fagyoskodni.

Nyúzás közben
Nyúzás közben

Nyúzás után a vadat feldaraboltam, és egy húsos tálcára tettem fényképezéshez, majd bezacskóztuk feleségemmel a pörkölthúst, tettünk levesnek valót, valamint a sütni való részeket külön – külön.

Darabolt őz
Darabolt őz

A zacskózás után a húsokat éjszakára – amíg lehűl, hogy a fagyasztót ne terheljem túl – tálcán kiraktam az ablakba hűlni. Amint eljött az ideje, egy combot választottunk ki feleségemmel.

Kifagyasztott őzcomb.
Kifagyasztott őzcomb.

Az őzcomb előkészítését és a sütés módszerét közösen állítottuk össze, feleségem csodálatos báránycombot készít, magam a sütésben vagyok tapasztalt – ezért előfőzés majd készre sütés mellett döntöttünk. Hogy beleférjen egy kisebb főzőedénybe, a lábszár csontot kivettem.

Főzőlé fűszerei.
Főzőlé fűszerei.

A főzőléhez hagymát, fokhagymát, egészborsot, babérlevelet adott feleségem. A főzés egy 28 cm-es lábosban egy liter víz hozzáadásával végeztem.

Kicsontozva főzés előtt az őzcomb.
Kicsontozva főzés előtt az őzcomb.

A főzést nagyon lassú tűzön egy órán keresztül a forrástól számítva végeztem. A megmaradt főzőlében zöldséget fogok párolni és mártás készítéséhez használom fel. A konyhában csodálatos illat jelezte, hogy jó úton járunk, és nagyon finom lesz az eredmény.

A főzés előkészülete.
A főzés előkészülete.

A főzés után kivettem a másik csontot is a combból, a helyére egy friss szál rozmaringot és vajat tettem.

Sütés előkészület.
Sütés előkészület.

Az előfőzött húst üvegtálra tettem, majd a főzőléből öntöttem alá, valamint szárított zöldségőrleményt szórtam.

Sütés előtt.
Sütés előtt.

A hús tetejére a főzőléből főtt hagymaleveleket helyeztem a húsra, hogy ne száradjon ki a sütés közben. A sütést két fázisban fogom végezni, először egy félórás fedett elősütést majd készre pirítást végzek.

Fólia alatt a pecsenye.
Fólia alatt a pecsenye.

Az elősütést fólia fedéssel végzem, hogy a pecsenye leve ne távozzon. A sütéshez faszénnel felfűtöttem a KAMADOJOE sütőnket a kertben, mert a délután szinte tavaszi hangulata kicsalogatott a kertbe.

Parázs a sütőben.
Parázs a sütőben.

A sütés hőmérséklete 220 fok volt. A parázs már izzott amikor az indirekt betétet majd az üvegtálat tartó rácsot is beraktam. A sütés végén, a pirításkor a hőmérsékletet 260 fokig növeltem, a pecsenye szépen megpirult.

Sütés hőfok, első fázis.
Sütés hőfok, első fázis.

A sütés első fele fél órán keresztül tartott, ezután levettem a fóliát , majd a tűz erősségét maximálisra növeltem. A sütés során folyamatosan figyeltem a pecsenye illatát, sercegését és a hús színét a felső nyíláson keresztül.

Sütés első fázis végén, fóliát levettem.
Sütés első fázis végén, fóliát levettem.

Közben a főzőlében zöldségeket pároltam, (sárgarépa, vöröshagyma, kelkáposzta), a sütőben burgonyát, édesburgonyát és fokhagymát sütöttünk. A maradék hús főzőlevet felére pároltam, majd tejfellel, liszttel és szárított vargánya porral mártást habartam. Mire ezekkel végeztem, feleségemmel mintegy fél órás pirítás után szemlét tartottunk és úgy döntöttünk, hogy elkészült a pecsenye.

Megsült a pecsenye.
Megsült a pecsenye.

A pecsenyét a sütő üvegtálban behoztuk és tálaltuk. A tálalás egyszerű volt, de nagyon kívánatos eredményt hozott. mindketten jót lakmároztunk belőle.

Szóval röviden felfaltuk Bambit. Nagyon finom volt, utána tokaji bort ittunk. Ez az őz sem élt hiába, és a szőre rövidesen a nappali padlójára kerül, mint korábbi társai, egy másik őz és egy borz. Mondjuk a borzot nem faltam fel… 🙂

Szerző: Jáger Zoltán Tamás

53 éves okleveles vegyész és gépészmérnök vagyok. Vezettem autót, helikoptert, jártam északon és délen az út végéig elmentem. Nézem a világot, teszem amit kell. Újévi fogadalmam: többet, jobban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

13 + 5 =