Tegnap kedves szomszédomtól kaptam egy nagy szatyor spenótot, és néhány képben megpróbálom bemutatni milyen finom és gyors ételek készülhetnek belőle.
Először is a spenót előkészítéséről néhány sorban:
A spenót növényeket folyó vízben alaposan megmossuk, és a levélnyelek tövénél lecsippentjük a növényről. Ügyeljünk arra, hogy csak hibátlan, egészséges leveleket használjunk, mert az egész ételt elronthatja néhány beteg levél.
A spenótnak van egy jóbarátja, a fokhagyma. Kéz a kézben járnak, ezért soha ne válasszuk el őket! Én a magam részéről ebben a fogásban 150 g megtisztított spenótlevélhez egy fél fej fokhagymát összevágtam (a kép az aprítás közben készült) majd egy nagyobb serpenyőben 15 -20 gramm vajat olvasztottam.
Amint a vaj elolvadt és kiforrt belőle a víztartalma a már apróra vágott fokhagymát is beledobtam hogy megpuhuljon, megpiruljon egy picit.
Ahogy készül a fokhagyma a spenótot még egyszer folyó vízben áztatva lemosom, és szitával szedve lecsöpögtetem, hogy minnél kevesebb víz maradjon a leveleken.
A megpuhult fokhagyára a spenótot két részletben teszem rá. Ennek két oka is van a gyakorlatomban: a sok friss levél egyszerre nem fér el a serpenyőben, ezért a felét megfonnyasztom előbb, majd a másik felét csak ezután adom hozzá. Másrészt szeretem, ha a spenót textúrája változatos lesz.
A zsiradék sercegve találkozott a spenóttal, a másik lángon pedig újra vajat olvasztottam és három tojásból tükörtojást készítek.
Amint a spenótlevelek összeesnek az adag másik felét is rádobom, de közben a tűzhely lángját maximumra csavarom. Keverőlapáttal folyamatosan forgatom a készülő spenótot.
A tükörtojásra egy csipet pirospaprikát szórok és egy szép fehér tányért előkészítek a tálaláshoz. A spenótot éppen csak fonnyadásig készítem, ezzel igyekszek a lehető legtöbb beltartalmi értéket megőrizni. Készítés közben sóval és egy kis borssal ízesítem még. Ne várjuk meg, míg a melegtől összeesett spenót kiereszti az összes levét, hanem ilyenkor már vegyük le a tűzről, és lássunk hozzá a tálaláshoz.
Hát egy tojás kipukkant amikor feltörtem, de hát ettől lesz életszerű ez a poszt, ennyi szépséghiba még otthon belefér.!
A spenótot tányérra teszem, majd a készülő tükörtojást egy mozdulattal a tetejére surrantom!
A spenót igazán Szilvi húgomnál tett látogatásom óta nagy kedvenc, és azóta több változatban is készítem. Alapvetően úgy érzem, hogy a spenót – vaj – fokhagyma – tojás nagyon összeillő ízeket ad, és ezeknek az alapanyagoknak a lineáris kombinációjából nagyon sokféle étel készíthető el.
Itt van ízelítőül például az angliában közkedvelt Egg Benedict , ami spenótos körettel is készíthető.
A hollandi mártás vajas -tojásos íze és a buggyantott tojás egyszerűen zseniálisan harmonizál a fokhagymás spenóttal.
De ha nincs kedve az embernek a macerás hollandi mártással küzdenie, (a boltit meg nem enném, kifordul a számból azonnal) akkor sült császárszalonnával is gazdagított spenótos tükörtojás is készülhet belőle:
A szalonnát egy kedves békési barátomtól kaptam, és ezzel is szeretném alátámasztani hogy a létező legjobb sorsa lett a szalonnájának: a hasamban végezte.
Azok az idők, amikor a zsír nem számított régen elmúltak már, így most kevés vajon készült spenóttal és tükörtojással készült reggelivel indult ez a vasárnap!
Mindenkinek aki elkészíti, jó étvágyat kívánok ezekhez a fogásokhoz!