Kategóriák
Munkával kapcsolatos észrevételek, kérések, kérdések, egyelőre egy halomba, minden ami idefér

Hardvertől a szoftverig. Ahhoz, hogy programot írjak, sokszor magamnak kell megcsinálni azt amit kitaláltam.

Ebben a posztban szeretném bemutatni, hogy a fejlesztőmérnöki munkám több területen átívelve különleges munkákat is elvégezve alkotom meg, amit megálmodtam.

Egy különleges fejlesztési munka során néha sokminden nem éppen programozói munkát is el kell végezzek, a prototípus gyártástól a különféle fejlesztésekkel járó kísérletezésekig. Ilyenkor a programozóból esztergályossá vagy tekercselővé vedlek át, és örömöm lelem a változatos munkában. Úgy vélem, ezzel a különlegességgel tudom a megrendelői igényeket a legjobban kiszolgálni. Egy ilyen különleges tekercs elkészítéséről szól ez a poszt.

Feladatom, hogy készítsek egy olyan tekercset, ami néhány-tíz párhuzamos vezetőből áll, hogy a szükséges réz keresztmetszet biztosítva legyen, valamint a működési frekvencián az áramkiszorulás jelensége miatt is megfelelően működjön.

Ezért a tekercs készítéséhez szükséges huzalokat egy pászmába fogva egy tároló tekercsdobra csévéltem fel. Ügyeltem arra, hogy a feltekerés során a huzalpászmát ne csavarjam saját tengelye körül, mert ezzel a tekercsem induktivitását befolyásolnám.

Huzal előkészítés és leszabás után.

A tekercselés előtt a tekercselemet rögzítő sablont készítettem, ami tekercssablonból (2 db), távtartóból és rögzítőelemből áll. A tekercselemet a védő szigetelés elkészítéséig a szétesés ellen gyorskötözővel biztosítom. A kivezetéseket warnisch vászon szigetelővel védett bekötéssel rögzítem a csatlakozó saruig. Ez némileg eltér a közönséges tekercselésnél megszokottaktól, ahol a kivezetés anyaga nem a tekercselő huzal. A működési frekvencián ez a kötés a teljes keresztmetszeten nem készíthető el, csak a vezetékpászma végén egy sarut forrasztok, ezzel kapcsolódok a teljesítmény elektronikához.

Tekercselő szerszám szétszerelve.
Tekercselő szerszám szétszerelve.

A huzalpászmára felhúzom a tekercselemeket összekötő középső szigetelést, majd a tekercs végét szigetelő csövet. A szerszámba bekészítek két gyorskötözőt, majd a huzalpászmát kézbe veszem és a csövet befűzöm a szerszámba, majd a kivezetéshez még kihúzok belőle kb 50 mm hosszúságú pászmát.

Tekercselés kezdete.
Tekercselés kezdete.

A harmadik gyorskötözőt csak előkészítem, ennek még későbbiekben szerepe lesz. Az első menet feltekerése után az előkészített gyorskötözőt is beteszem, végét azonban nem fűzöm keresztül a szerszám oldalán.

Végrögzítő kötés elhelyezése.
Végrögzítő kötés elhelyezése.

A végrögzítő gyorskötözőt a tekercselés irányában a kezdeti kivezetés elé teszem közvetlenül, majd feltekerem a pászmából a szükséges menetszámot.

A kivezetés ideiglenes rögzítése.
A kivezetés ideiglenes rögzítése.

Mint korábban írtam a harmadik kötözővel a szükséges menetszám után a tekercs kivezetését rögzítem, hogy amikor átlépek a második tekercselembe, a feltekert vezetékpászma ne pörögjön le.

Átlépés a második tekercselembe.
Átlépés a második tekercselembe.

A tekercselő szerszámba ekkor berakom a gyorskötözőket (eddig azért nem raktam be, mert akadályozott volna a munkában, majd megkezdem a második tekercselem szükséges menetszám feltekerését. Ekkor is ügyelek arra, hogy a tekercselő szerszámot tengelye körül forgatva végezzem a tekercselést, a pászma körbecsavarása nélkül, így a pászma sodratlan lesz.

Második tekercselem elkészítése.
Második tekercselem elkészítése.

A tekercs végére felhúzom a warnisch csövet, majd a tekercselő szerszámot összeszorító csavarkötést oldom. Először a másodjára készült tekercselemet tartó oldalt bontom le, és rögzítem a gyorskötözőkkel.

Tekercsvég rögzítés.
Tekercsvég rögzítés.

Rögzítés során ügyelek arra hogy a tekercselem alakja megtartsa a szerszám alakját. A gyorskötözők záróelemét a zárás előtt a tekercs külső éléhez fordítom, hogy később lecsippenthető legyen a tekercs sérülése nélkül.

Tekercselem összekötözve.
Tekercselem összekötözve.

Ezután kiveszem a rögzítő menetes szárat és a másik szerszámot záró oldalt is eltávolítom, majd a korábban befűzött két gyorskötözőt is zárom.

A másik tekercs ideiglenes rögzítése.
A másik tekercs ideiglenes rögzítése.

Miután mindkét tekercselemet a gyorskötözőkkel ideiglenesen rögzítettem, a tekercselő szerszámokat kiveszem a tekercsek belsejéből.

Szétszdés után.
Szétszdés után.

A szerszám nyitása után 25 mm széles 0.13 mm vastag üvegselyem szövettel elvégzem a tekercsek bandázsolását.

Bandázsolás közben.
Bandázsolás közben.

Mindkét tekercselemre 1500mm hosszú üvegselyem szalagot tekerek. Ahogy haladok a körbetekeréssel, a gyorskötözőket lecsippentem, vigyázva a tekercs sértetlenségére. A szalagot folyamatos feszítéssel húzom, és megszorítom a tekercs vezetőinek rögzítéséhez. A kivezetéseknél elvégzem a szalag kötését.

Elkészült a bandázs.
Elkészült a bandázs.

Amint mindkét tekercselem bandázsolását elvégeztem a ferrit fazékmagra illeszkedő csévetestet a tekercsbe teszem.

Csévetest behelyezése.
Csévetest behelyezése.

A csévetestekre szerelt tekercseket a későbbiek során Vilepox lakkak telítem, majd szárító kemencében fogom kiszárítani. Ezt a műveletet csak a tekercsvégekre szerelt saruk elkészítése után végzem el, mert a lakktól törékennyé válnak a kivezetések. Először azonban a prototípus ház elkészítését kell bevárni és méretre szabni a tekercs kivezetéseket.

Kész tekercs ferrit maggal.
Kész tekercs ferrit maggal.

Ez azonban már egy másik poszt lesz. Mert az igazi programozó mestert az sem riasztja vissza, ha egy teljesen ismeretlen mikrokontrollerre kell programot írni.

Ha tetszett, komment és észrevétel jöhet, rövidesen folytatódik a történet és kiderül mi is lesz ebből a csoda tekercsből!

Szerző: Jáger Zoltán Tamás

53 éves okleveles vegyész és gépészmérnök vagyok. Vezettem autót, helikoptert, jártam északon és délen az út végéig elmentem. Nézem a világot, teszem amit kell. Újévi fogadalmam: többet, jobban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

11 − nyolc =